Geschatte leestijd: 5 minuten



WK 2026 Masters naar Nederland en België?


De twee Nederlandse verenigingen NHC60+ en MHN (Masters Hockey Nederland voor de leeftijden van 35 tot 60) hebben de ambitie om samen met onze Belgische partnerverenigingen Old Lions (M) en Old Panthers (V) het WK 2026 Masters te organiseren. ‘Een leven lang hockey’ en dat wereldwijd! Een mooie uitdaging voor twee grote hockeylanden om die handschoen op te pakken.
Volgens vaststaande protocollen kan er door belangstellende landen een zogenaamd ‘bid’ worden uitgebracht aan de WMH (World Masters Hockey). Een ‘bid’ is de Engelse term voor een voorstel dat je indient om een project of contract te krijgen, in dit geval de organisatie van een WK. De WMH beslist medio juni a.s. welke landen uiteindelijk de gunning voor 2026 krijgen.

De doelstelling die we hebben gekozen is ‘Het organiseren van een groots hockeyfeest voor de hele hockeywereld’, voor vrouwen en mannen in alle leeftijdscategorieën van 35 t/m 85 (of nog ouder) en voor alle vertegenwoordigende teams (A, B, C e.v.). Als het ‘bid’ wordt toegewezen dan zou voor het eerst in de geschiedenis van het Master hockey alles onder één toernooivlag vallen.
De verenigingen hebben een stuurgroep gevormd bestaande uit ondergetekende (NHC60+), Peter de Vink (MHN), Bert Bunnik (Federatie) en Philippe Mertens (namens België). De stuurgroep heeft een BID-commissie in het leven geroepen onder leiding van Henk Vogels. Henk heeft vervolgens een commissie samengesteld met vertegenwoordigers vanuit alle verenigingen.

In onderstaand vertelt Henk waarmee de commissie bezig is. Een gigantische klus waarvoor ruim een half jaar intensieve voorbereiding nodig is om een goed ‘bid’ te maken. De stuurgroep neemt eind april een besluit over het al dan niet uitbrengen van het ‘bid’ op basis van het voorstel van de commissie. En daarna is het afwachten wat de WMH gaat besluiten. Jullie gaan het als leden van NHC60+ horen. En wellicht gaan we t.z.t. aan je vragen of je een bijdrage wilt leveren in de organisatie. Voor nu vooral heel veel dank en succes aan Henk en zijn medecommissieleden!

Guus Appels (voorzitter)




Uitslag in juni 2025 als bid wordt ingediend


Als lid van NHC60+ en medeoprichter van MHN kreeg ik in oktober 2024 het verzoek om voorzitter te worden van de BID commissie WK Masters 2026. Ik ben ervaringsdeskundige vanwege mijn betrokkenheid bij het WK BID 2014 en de organisatie van het EK 2017, waarover later meer. Het geeft mij veel energie om mee te werken aan een BID voor 2026. Dus ik heb volmondig ‘ja’ gezegd op dit verzoek.
De opdracht luidde als volgt: onderzoek of het mogelijk is dat België en Nederland tezamen een BID kunnen uitbrengen voor het WK Masters 2026. Deze zin klinkt makkelijk, de uitvoering daarentegen is een ware uitdaging vanwege de complexiteit ervan. Daarom wordt het proces in twee fases opgedeeld.

Fase 1. Onderzoek en kom met een advies naar de stuurgroep. Dat advies wordt begin maart beoordeeld door de stuurgroep. Zij komen vervolgens met een GO of een NoGo. Bij een GO zal fase 2 worden opgestart.

Fase 2: Schrijf het BID voor België en Nederland. Eind april moet dit aan de stuurgroep worden voorgelegd. Zij zullen het wederom beoordelen. Bij een akkoord zal het BID via de KNHB & KBHB aan de WMH worden voorgelegd. Medio juni krijgen we van de WMH te horen of het WK Masters 2026 aan België en Nederland wordt toegekend.


Organisatie BID commissie WK Masters 2026


Hoe stel je zo’n commissie samen en maak je de commissie leden duidelijk waar het om gaat? Daarvoor ga ik terug in de historie naar 2015. Ik wilde toen een BID gaan uitbrengen voor het EK Masters 2017. Ik had toen veel contact met Wim van Noordwijk, ons allen bekend. Hij zette mij op scherp met het volgende: “Realiseer je dat als het toernooi slaagt, je van 3 mensen een hand en een bos bloemen krijgt. Maar als het niet slaagt, weten ze je allemaal te vinden. Wil je zo’n uitdaging wel aangaan?“.
Mijn antwoord was volmondig ja. En met een hoog kwalitatief team hebben we de klus geklaard. De “Wim van Noordwijk stelling” deed zijn werk.

De commissie leden zijn uiteindelijk gekozen op basis van de volgende argumenten:

  • Een ja op de “Wim van Noordwijk stelling”
  • Leden moeten (desnoods met de vuist op tafel) kunnen beargumenteren, waarom ze het ergens niet mee eens zijn en daarna toch met elkaar nog door dezelfde deur gaan
  • Masters hockey een warm hart toedragen
  • Begrijpen wat er speelt op een WK, sterker nog, ze moeten kunnen zeggen “I have been where you want to go

De commissie bestaat inmiddels uit de volgende personen:

  • Namens België: Anthony Leidensdorf (Old Lions) en Brigitte Motte (Old Panthers)
  • Namens Nederland: Mark-Jan Kleijsen en Judith Sijbers (MHN) en Nini Feringa, Jart Sluiter, Henk Vogels (NHC60+).

Als commissie dekken we een breed palet aan expertise af. En … er zit een positieve vibe in. De kapstok waaraan we alles willen ophangen is de volgende. We willen iedereen die betrokken is bij het Masters World Championship 2026 een onvergetelijke positieve ervaring bezorgen. Iets om met veel plezier op terug te kijken. Nieuwe vriendschappen cultiveren en bestaande voortzetten. Culturen samenbrengen, maar ook elkaars verhalen begrijpen zonder te (ver)oordelen. Hoogwaardig hockey, op hoogwaardige watervelden; één groot hockeyfeest.

Waarom de klus complex is laat zich blijken uit het volgende:

  • We houden rekening met een aantal scenario’s; 250, 275 tot 300 teams die gaan participeren
  • Bij 300 teams hebben we te maken met zo’n 900 à 1000 wedstrijden, afhankelijk van de poule groottes
  • Per wedstrijd zijn 2 scheidsrechters, 1 judge en 1 official nodig. Hoe gaan we dit managen?
  • De wedstrijden moeten op diverse locaties gespeeld worden
  • Dat betekent een nieuw soort organisatie vorm. Namelijk een globaal Organisatie Comité en Toernooi Organisatie voor de overall verantwoordelijkheid en een aantal venue specifieke Organisatie Comités en Toernooi Organisaties voor de lokale verantwoordelijkheden
  • Op alle velden zal er gestreamed worden. D.w.z. dat alle wedstrijden wereldwijd te volgen zullen zijn
  • Het toernooi mag geen financiëel verlies lijden, maar we willen ook niet dat er over de ruggen van spelers/speelsters heen grote winsten geboekt worden
  • We gaan in principe enkel voor hoogwaardige watervelden
  • We moeten risico’s inschatten en mitigeren. B.v. wat te doen indien er wegens een hitte golf een regionaal sproeiverbod wordt afgekondigd? Wat te doen indien een venue (om redenen) uitvalt? Fallback scenario’s dus
  • Hoe gaan we nieuwsbrieven, kranten, radio, televisie en socials van informatie voorzien?
  • Hoe kunnen we toch voor het “wij gevoel” zorgen als het totale toernooi op verschillende venues plaatsvindt?
  • En zo zijn er nog een aantal op te noemen.

Momenteel zijn we met een aantal venues in onderhandeling. Eind januari moeten wij van hen de offertes en hun lokale BID’s ontvangen die wij vervolgens gaan beoordelen. Op basis daarvan maken wij een keuze uit de diverse venues. Tezamen met de uitkomst van specifieke onderzoekstrajecten gaan we het advies voor de stuurgroep opstellen.
We hopen uiteindelijk met een Belgisch/Nederlands BID te kunnen komen. We willen middels een “leven lang hockey” het masters hockey in de Lage Landen een boost kunnen geven.


©2025 NHC60+